Innenriks, Nyheter

Portrett: Nikolai Kjos Høivik

29 nov , 2012  

Nikolai er en ung mann på 11 år, (I dag! Torsdag 29. November) fra Bøleråsen i Oslo. I sommer var han med i NorgesCupen i nybegynnerklassen. Han er en aktiv ung mann som sykler biketrial, kjører motortrial, kjører ATV, radiostyrer små biler og som mange andre unge finner han glede i å drikke altfor mye energidrikk, (selv om han ikke er gammel nok,) og med dette få mer energi enn et ungt sinn har godt av. Motivasjonen til å sykle forklarer han at han finner i å kunne se og føle egen progressjon, spenningen ved å mestre nye ting, og selvsagt kicket han får når han stailer ned store kanter!

Oppstart

Nikolai på innetrening

Han begynte med sykkeltrial høsten 2011 da han møtte Eirik Ulltang og meg (Joachim Skjævestad) på Osloungdommens Motorsenter utenfor Oslo og fikk låne min 20″-sykkel. Selv sier han at han ble hekta allerede etter første gang han testa den. Etter dette begynte han å møte opp på biketrial-treningene der og er den med desidert færrest fraværsanmerkninger.

Det tok ikke lange tiden før han ble lysten på å få sin egen trialsykkel. Faren var selvsagt usikker på om dette bare var en interesse som ville falle bort etter en kort stund, eller om det faktisk ville vare, da mange i denne alderen har en tendens til å være innom 50 forskjellige idretter/hobbyer før de innser at TV-titting og dataspilling er det de liker best. Avtalen ble noe slik som om Nikolai var på hver eneste trening hele høsten 2011 og alltid var like positiv, så skulle han få sykkel før jul. Det var ikke noe problem for Nikolai, og i juletider syklet han for første gang på sin nyinnkjøpte Monty 207, en spesiallaget sykkel for barn i den alderen.

Nikolai stunter over Joachim på veko

Denne sesongen

Da jeg spurte Nikolai om det beste minnet fra denne sesongen kom svaret kjapt og presist, med et lattermildt, men allikevel seriøst ansiktsutrykk: Steinen og bakken i første seksjon, andre runde, første dagen i Bergen. Jeg ble nesten skremt av denne nær autistiske nøyaktigheten, men fumlet meg videre ved å spørre hvorfor det akkurat var dette som var det beste minnet. Det var enkelt og greit fordi disse steinen var heftig å sykle over fordi jeg trynte over den første runden og bakken fikk virkelig adrenalinet til å pumpe.Han forteller også at konkurransene på Voss hadde vært veldig morsomme, men fordi det var flere konkurrenter i nybegynnerklassen i Bergen sier han at det var mer spennende.

Neste sesong

Når det gjelder neste sesong har Nikolai store planer, han skal bruke vinteren på å sykle i innehallen på Hverven for å finpusse på ulike teknikker og for å vedlikeholde sykkelkontrollen. For å også få benyttet seg av dette hvite, kalde greiene som faller ned fra himmelen og skiller en sykkelsesong fra den neste, er han innstilt på å ta i bruk et par planker han kan sli ned bratte og farlige alpinanlegg rundt på Østlandet. Med dette håper han at han kan få bygget litt styrke i beina og muligens også litt ekstra kroppskontroll. Når han verken står på ski eller sykler i vinter, sier han at han vil stå foran speilet i baris og trene med manualer.

Med alt forarbeidet og treningen han har planlagt gjennom vinteren er han klar for å stille opp på samtlige runder i NorgesCupen. Morten, Nikolais far ser skeptisk bort på Nikolai og ser for seg mange timer i bil neste år som Nikolais personlige sjåfør. – Hvis pappa vil kjøre meg da, legger Nikolai til, og ser bort på faren og smiler lurt.


Nikolai sammen med noen av treningskameratene.

Miljøet i Oslo

I Oslo er det nå blitt et relativt stort miljø, med rundt 20-30 syklister, der Nikolai glir rett inn. I løpet av de to siste årene har miljøet og antall syklister skytt til værs etter at treningene startet på Hverven. Hjemme på Bøleråsen pleier han å sykle med Markus og en som heter Glenn. Han er en av de første som kom på treningene våre, og er den som har vært på desidert flest treninger. Med sitt utømmelige energilager og ustoppelige snakking bidrar han i tide og utide med god stemning og artige kommentarer.

Fremtidsplaner

Til å være så ung har han allikevel planene klare framover. I løpet av de to-tre kommende årene skal han avansere til viderekommenklassen og være der til han briljerer også den klassen. Etter dette vil han opp i ekspertklassen før han til slutt kommer opp i eliteklassen og også vil delta på konkurranser utenlands.

Biketrial.no ønsker Nikolai til lykke med dagen og lykke til med syklingen og målene for de kommende årene!

 


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.