Droppgap

Droppgap kan gjerne regnes som noe av det mest ekstreme i biketrial. Men, det finnes selvsagt gradsforskjeller, og alle gap der det er høydeforskjell ned til landing må kunne regnes som droppgap. Likevel er det engelskmenn som Neil Tunnicliffe, Damon Watson og Craig LeeScott som har gitt denne teknikken et ansikt, og da kan det gjerne være fire meter bort og to meter ned. Det er stort sett helt likt vanlig gap, men noen forholdsregler må tas.

Dette må du kunne:

Fremgangsmåte:

 1. Finn eller lag deg et gap som er lengre enn det du normalt klarer å gappe, samt noe høydeforskjell. Mellom en halv og en meter er en fin start.
 2. Gå rolig og kontrollert ut til kanten på bakhjulet.Finn posisjonen din og senk forhjulet lavere enn et vanlig gap. Forhjulet skal nesten under bakhjulet.Start satsen ved å sette deg ned mot bakhjulet,  forhjulet fortsatt lavt.
 3. Sats ut fra kanten i en litt lavere vinkel enn vanlig gap. Du vil ikke skape en svevbue oppover, men mer rettlinjet mot kanten du skal lande på.
 4. I svevet holder du en nøytral posisjon, med sykkelen rett under deg og bakhjulet lavere enn forhjulet.
 5. Før landing strekker du ut beina og setter hofta frem. Hold styret inn mot hoftene med relativt strake armer. Gjør deg klar for en hard landing.
 6. Land så mykt som mulig, og prøv å absorbere landingen ved å fortsette fremover i det forhjulet treffer bakken. Slipp bremsene straks du lander, og trill videre.

Nyttige tips:

 • Husk at droppgap fra to meter gir hardere landing enn et dropp fra tilsvarende høyde. 
 • Du kan gjerne begynne å øve droppgap ved å hoppe så langt ut du kan i et vanlig gap. Så kan etterhvert legge en palle eller lignende du vil lande på.
 • Hold igjen i starten, og lær deg god landingsteknikk. Pass på at ryggen holdes i nøytral stilling i landingen.

Hvis dette skjer:

 •  Du lander veldig langt bakpå: du har hatt for høyt fremhjul i satsen, og ikke hatt nøytral stilling i svevfasen. Du kan også ha gjort for kraftig pedal-kick i forhold til satsen din.
 • Du lander langt og brutalt frempå: du har kastet deg for langt fremover i satsen, og muligens litt for lavt fremhjul i satsen. I tillegg kan du ha stått for langt inn på kanten i satsen, noe som kan føre til at bakhjulet “henger” litt igjen.

Videoeksempel:

Eirik Ulltang viser et droppgap:

« Forrige | Tilbake til Oversikt