Sidehopp

Sidehopp er en populær teknikk som kan brukes over alt. Den krever ingen tilløp og kan gjøres fra alle slags ulike avsatser. Det er en relativt enkel teknikk å lære når du mestrer det grunnleggende i listen under. Denne teknikken MÅ du kunne.

Dette må du kunne:

 Fremgangsmåte:

 1. Stå parallelt med kanten, finn roen og start å hoppe på bakhjulet.
 2. Start satsen ved å “sette” deg ned mot bakhjulet. Senk forhjulet, armene tilnærmet strake og blikket opp om kanten.
 3. Hopp oppover ved å strekke ut knær og hofte, samt presse styret nedover med strake armer. Avslutt satsfasen med et kraftig pedal-kick og full strekk på kroppen.
 4. I svevet starter du å løfte sykkelen opp mot kanten, og trekker den opp på siden av deg ved behov.
 5. Land på kanten ved å skyve sykkelen inn mot kanten og finn balansen.

 Nyttige tips:

 • Jo dypere du satser, jo mer kraft skaper du. Pass på å satse dypt nok, du må bøye i knær og hofter for å gjøre en sats.
 • Hopp mest mulig rett opp, slik at du ikke hopper inni kanten. Dette vil i tillegg skape mer vertikal kraft, som gjør at du hopper høyere.
 • Ha så lite luft i dekket at du nesten klarer å bunne det i satsen. Klarer du det, kan du øke lufttrykket litt, og prøve på nytt.
 • Stå så nærme kanten som mulig i satsen, men likevel så langt i fra at styret eller pedalen ikke tar borti.
 • Hopp til venstre om du har høgre fot frem, og til høgre om du har venstre. Da blir det vanskeligere å hekte pedalen i kanten.
 • En perfekt landing, såkallet “tuck” har fullstendig strekt ytterarm, hake på innerkne, rumpa på utsiden av bakhjulet og ytterfoten sidelengs på pedalen. Se videoen med Gilles under for eksempel.

Hvis dette skjer:

 • Du lander oppå kanten, men faller tilbake mot der du kom fra: du har hoppet for mye rett opp, og må skyve sykkelen mer inn på kanten i landingen.
 • Du får ikke med deg bakhjulet i landingen: du må strekke ut armene mer, og løfte sykkelen mer opp ved siden av deg. Dette gjør du ved å bøye i hoftene og knærne.
 • Du mister balansen i landingen: du har hoppet for mye inn mot kanten, og har for store horisontale krefter i landingen.

Bildeeksempel:

Erik Solbakken i Spania 2010.

Videoeksempel:

Gilles Coustellier med et stort sidehopp fra 2010 (ca. 150 cm)

Damon Watson med enda høyere sidehopp enn Gilles:

Neste »