Sykle på bakhjulet

Å sykle på bakhjulet er kanskje selve inngangsporten til biketrial. Alle gutter på barneskolen vil kunne sykle på bakhjulet, men ikke alle lærer det. Har du først lært det, er det kort veg til å starte med biktrial. Å sykle på bakhjulet krever en del øving, og det kan virke uvant å ligge så langt bakpå uten å falle på ryggen.

Dette må du kunne:

Fremgangsmåte:

  1. Det er lettest å starte i en slak oppoverbakke. Sykle oppover med overkroppen bøyd frem mot styret.
  2. Trø rolig og kontrollert, og i det du tråkker med din «dårlige» fot, trø litt hardere og legg deg bakover. Ha relativt strake armer. Du skal ikke rykke opp styret. Bruk resten av tråkket (3/4 omdreining) til å løfte forhjulet jevnt og rolig.
  3. Du skal nå få forhjulet over bakken. Da er det bare å finne punktet hvor du hverken faller frem- eller bakover. Ha en finger på bakbremsen og øv.

Nyttige tips:

  • Det er lettere å øve i oppoverbakke fordi du da ikke trenger å ligge like langt bakpå.
  • Sliter du å sykle stående på bakhjulet (om du har trialsykkel uten sete), kan du hente frem en terrengsykkel eller lignende. Det er enklere å øve på.
  • Du kan gjerne begynne gress eller annet mykt underlag. Du burde falle bakover noen ganger. Da er det bare å hoppe av pedalene, og lande på beina.

Hvis dette skjer:

  • Du får ikke opp forhjulet: da har du timet det dårlig, husk at du skal legge kroppen bakover samtidig som du trør ned med din dårlige fot.
  • Du faller til en av sidene mens du sykler på bakhjulet: dette kan både være balansen din, og at du tråkker ujevnt. Pass på å ha lik vekt på begge føtter og slapp av.
  • Du klarer ikke å sykle noe lenge på bakhjulet: dette er øving, du må finne ut hvor balansepunktet er. Mest sannsynlig litt lenger bak enn du tror.

Videoeksempel:

Ryan Leech viser hvordan du sykler på bakhjulet med sete:

« Forrige | Neste »