Nyheter, Trening

Treningstips: Hegedűs László

24 nov , 2010  

Her får du de beste treningstipsene frå Hegedűs László. Hegedűs er en målrettet syklist på vei mot den absolutte internasjonale elite. Han har i tillegg god kjennskap til effektive treningsmetoder, så her kan alle snappe om gode tips for sesongsforberedelsene.

Hvordan går det med de fysiske forberedelsene for neste sesong?
Jeg vil ta de fysiske forberedelsene seriøst først i desember. Inntil da vil jeg kun drive lett trening, mest i treningsstudio, men om været er bra, prøver jeg å få en økt i uken på sykkelen.

Er det noen spesielle kvaliteter du vil forbedre denne vinteren?
Dessverre så har jeg ingen innehall, så jeg kan ikke sykle vinterstid. Men, jeg vil prøve å forbedre min relative styrke og hurtighet i treningsstudioet, samt bedre min aerobe utholdenhet.

Hvordan ser en typisk treningsuke ut for øyeblikket? Har du et eksempel?
I konkurranseperioden er størstedelen av treningen sykling. Jeg er på treningsstudioet en gang i uken, svømmer nesten hver dag, og i tillegg tøyer jeg en hel del. Jeg tror bevegelighetstrening er enormt viktig.

Hvor mange timer trener du i løpet av en uke? Hvor mange av de er biketrial?
Jeg trener seks ganger i uken, søndager hviler jeg. Jeg trener på sykkelen vanligvis fire-fem ganger, avhengig av hvordan overskuddet er. Etter min mening er restitusjon veldig viktig. Det var en periode der jeg trente veldig mye hardt hver eneste dag, og neste dag følte jeg meg alltid svak, fordi jeg ikke lot kroppen hvile nok.

Trener du spesifikt for å bedre styrke og spenst?
Jeg tror den beste måten å bedre styrken på er hard biketrialtrening. Det er fordi det har liten betydning hvor bra jeg løper eller svømmer, jeg må sykle bra om jeg vil gjøre det bra i konkurranser. Jeg tror styrke og spenst har en sammenheng, fordi jo sterkere du er, jo høyere kan du hoppe. Jeg trener knebøy, løfter vekter og gjør litt plyometriske øvelser for å bedre styrken min. Jeg jobber med overkroppen også, men selvsagt, sykling er veldig viktig, jeg har mye å hente på å bedre teknikken min.

Hva er, etter din mening, den viktigste fysiske egenskapen til en trialsyklist?
Hm, det er et bra spørsmål. Jeg tror ikke det er en egenskap som er viktigest, fordi alt henger sammen. Om en del av kroppen er svak, vil du føle dette under en konkurranse. En perfekt atlet er god i alt.

Er andre kvaliteter enn de fysiske viktigere?
Ja, det er andre viktige kvaliteter enn de fysiske. Du må være målrettet, selvsikker and trygg på det du kan.

Hva er ditt tips til syklister som vil bli bedre, bortsett fra å sykle mye?
Mitt råd er at kvalitet går før kvantitet. Utenom spensttrening, prøver jeg å bedre balanse og teknikk, samt spise sunn mat.

Hvordan trener du teknikk? Prøve og feile, eller mer systematisk?
Første forsøk prøver jeg å fullføre teknikken i hodet mitt, jeg tenker på bevegelsene og plasserer tyngdepunktet mitt. Feiler jeg, prøver jeg å analysere hva som gikk galt, og hva jeg burde forbedre. Men, selvsagt lærer jeg fra feilene mine, jeg gjentar helt til jeg lykkes, og jeg fortsetter å øve etter det.

Hva er målene for neste sesong?
Jeg har mange planer for fremtiden. Jeg vil ha flere og bedre prestasjoner, og jeg ønsker å bli topp ti i mange internasjonale konkurranser.

Dette er en del av en lengre serie med artikler, der profilerte norske og internasjonale utøverer forteller om sine sesonsforberedelser. Her kan du snappe opp treningstips fra syklister med lang erfaring.

, , , , , ,


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.